DZień dobry,
Myślę, że tak jak każda dziedzina - czy to muzyka, aktorstwo czy moda. Wszystko może być zarówno rzemiosłem, sztuką użytkową, jak i sztuką wysoką.
Jean Paul Gaultier podnosi modę do sztuki wysokiej. Jego kolekcje wybiegowe to teatr ubioru i to bardzo wysublimowany. Są takie domy mody, które proponują mode w wersji sztuki użytkowej.
Ten san Gaultier sprzedaje kolekcje, które w niczym nie przypominają fantastycznych tworów z jego własnych pokazów.
Moda, ta najbardziej nawet przyziemna, też jest przez kogoś zaprojektowana - firmy sportowe stawiają na użytkowość, ale jednocześnie chcą zachować modną linię.
Temat jest głębokiej natury, nie ze względu na mode samą w sobie, ale na wielkie pytanie, gdzie i dlaczego zaczyna się sztuka. Myślę, że na to pytanie każdy zna odpowiedź intuicyjne.
Rzemiosło sztuką staje się wtedy, kiedy za iglę, ołówek czy dłuto bierze się artysta. Wtedy wszystko jest możliwe.
Nasza firma, Hultaj Polski, stara się łączyć potrzebę piekna, którą wielu z nas w sobie nosi, z poczuciem, że ubrania, które proponujemy, nadają się do noszenia. To nazwałabym raczej sztuką szlachetnego kompromisu

Anka Jankowska